Profil urban și metropolitan

Municipiul Tîrgu Mureş este reşedinţa administrativă a judeţului Mureş, în zona central-nordică a României, având o populație de 134.290 de locuitori (INS 2011) și o suprafață de 3.271,105 ha. Cu o populație de aproape 550.000 de locuitori, județul Mureș este unul din județele bine populate ale României. 50,2% din populația județului traiește în mediul urban și 49,8% în mediul rural. Are o suprafață de 6.696 km2, iar pe teritoriul județului se găsesc 4 municipii (Tîrgu Mureș, Sighișoara, Reghin, Târnaveni), 7 orașe (Luduș, Sovata, Iernut, Miercurea Nirajului, Sărmașu, Sîngeorgiu de Pădure, Ungheni) și 91 de comune.

Împreună cu 13 localități din apropiere, municipiul Tîrgu Mureș a înființat în anul 2006 Asociația Zona Metropolitană Tîrgu Mureş, care are ca scop dezvoltarea zonei din perspectiva relațiilor economice, sociale, culturale, turistice şi sportive, existente între autoritățile administrației publice locale componente ale Zonei. În 2009, conform Strategiei de Dezvoltare a Zonei
Metropolitane Tîrgu Mureş, populația zonei metropolitane Tîrgu Mureş era de 211.408 locuitori, înregistrând o uşoară creştere față de anii precedenți. Localitățile care înregistrează cel mai mare număr de locuitori după Tîrgu Mureș sunt comuna Sângeorgiu de Mureş cu 8.901 locuitori, Sâncraiu de Mureş cu 7.169 locuitori şi oraşul Ungheni cu 6.920 locuitori.

Dacă municipiul Tîrgu Mureș înregistrează scăderi constante ale populației, în schimb unele din comunele din zona metropolitană înregistrează creșteri semnificative: Corunca (14%), Livezeni (20%), Sâncraiu de Mureş (9%),
Sângeorgiu de Mureş (7%). În corelație, se înregistrează creşterea continuă a fluxului net de plecări de domiciliu din Tîrgu Mureş şi, în acelaşi timp, o creştere continuă a fluxului net de stabiliri de domiciliu la nivel de comune şi pentru oraşul Ungheni.